

2009 MSHCP Annual Project Progress Report Symposium

Tuesday, August 11th & Wednesday, August 12th, 2009 U.S. Geological Survey Office 160 North Stephanie

Henderson, Nevada 89074

Day One Tuesday, August 11, 2009 **Presentation (Project) Title Project Number Start** 8:30 AM Welcome & Logistics Session 1 8:45 - 11:35 AM 8:45 AM Administration of the Multiple Species Habitat Conservation Plan CC-711 & CC-719 9:05 AM Multiple Species Habitat Conservation Plan Permit Conditions Report CC-711, CC-719 & CC-737 9:25 AM Permit Amendment CC-1011 9:45 AM Mojave Max Volunteer Training Program RRCIA-559A Break (15 min) 10:05 AM 10:20 AM Adaptive Management Program CC-574 10:40 AM Desert Conservation Program GIS and Other Data CC-574 11:00 AM **Ecosystem Indicators: Change Detection** UNR-578 11:20 AM Session 1 Questions & Answers (15 min) Lunch (11:35-12:55) Session 2 12:55 - 2:10 PM 12:55 PM Boulder City Conservation Easement Management CC-714 1:15 PM Muddy River Property Management TNC-561 1:35 PM Effects of Fuel Management Treatments in the Spring Mountains National USGS-551 Recreation Area 1:55 PM Session 2 Questions & Answers (15 min) 2:10 PM Break (10 min) Session 3 2:20 - 4:15 PM 2:20 PM Interagency Weed Sentry NPS-537 2:40 PM Monitoring of Illegal Ground Disturbance in Response to Management Actions NPS-526 3:00 PM Monitoring of Road Conditions and Signs NPS-529 3:20 PM Effectiveness Monitoring for Saltcedar and Knapweed Control on the Upper TNC-572 Muddy River Floodplain 3:40 PM Effectiveness Monitoring of Spring-fed Wetlands and Riparian Restoration UCSB-552 **Treatments** 4:00 PM Session 3 Questions & Answers (15 min) 4:15 PM Wrap Up & See You Tomorrow @ 8:30 AM



2009 MSHCP Annual Project Progress Report Symposium

Tuesday, August 11th & Wednesday, August 12th, 2009 U.S. Geological Survey Office

160 North Stephanie

Henderson, Nevada 89074

Day Two Wednesday, August 12, 2009			
Start	Presentation (Project) Title	Project Number	
8:30 AM	Welcome Back & Logistics		
Session 4	8:30 - 10:05 AM		
8:30 AM	Inventory, Research, and Monitoring for Covered Plant Species	NPS-535	
8:50 AM	Inventory & Research of Evaluation and Watch List Plant Species on Lake Mead National Recreation Area and Adjacent Lands	NPS-536	
9:10 AM	Rare Plant Inventory & Soil Models	CC-497 & Terra Spectra-574L	
9:30 AM	Sediment Transport to White-margined Penstemon Habitat	NSHE-502A	
9:50 AM	Session 4 Questions & Answers (15 min)		
10:05 AM	Break (10 min)		
Session 5	10:15 - 11:50 AM		
10:15 AM	Desert Tortoise Monitoring (2007 - 2008)	FWS-585A	
10:35 AM	Desert Tortoise Monitoring (2007 - 2008)	UNR-585	
10:55 AM	Desert Tortoise Monitoring (2009 - 2011)	FWS-785	
11:15 AM	Epidemiology of Desert Tortoise	UNR-567	
11:35 AM	Session 5 Questions & Answers (15 min)		
	Lunch (11:50-12:50)		
Session 6	12:50 - 2:45 PM		
12:50 PM	Peregrine Falcon Monitoring at Lake Mead National Recreation Area	NPS-475	
1:10 PM	Bald Eagle Monitoring	NPS-540	
1:30 PM	Developing Habitat Models and Monitoring Techniques for Nine Rare Bird Species of the Clark County Multiple Species Habitat Conservation Plan	GBBO-581	
1:50 PM	Historical and Current Assessment of Six Covered and Three Evaluation Bird Species	NPS-542	
2:10 PM	Population Status and Reproductive Ecology of the Western Burrowing Owl in Clark County, NV	USGS-582	
2:30 PM	Session 6 Questions & Answers (15 min)		
2:45 PM	Break (10 min)		



2009 MSHCP Annual Project Progress Report Symposium

Tuesday, August 11th & Wednesday, August 12th, 2009 U.S. Geological Survey Office 160 North Stephanie Henderson, Nevada 89074

Day Two Cont'd Wednesday, August 12, 2009

Session 7 2:55 - 4:10 PM			
2:55 PM	Relict Leopard Frog Monitoring and Management	NPS-476	
3:15 PM	Connectivity of Leopard Frog Populations	UNLV-575	
3:35 PM	Long-term Conservation Strategy for Palmer's Chipmunk in the Spring Mountains National Recreation Area	USGS-580	
3:55 PM	Session 7 Questions & Answers (15 min)		
4:10 PM	Closing		